8 největších mýtů o masturbaci

Kdo masturbuje častěji? Muži nebo ženy? Je onanie ve vztahu problém? A je pravda, že častá masturbace ztěžuje dosažení orgasmu během sexu? Pojďte s námi vyvrátit ty největší mýty o masturbaci.

8 největších mýtů o masturbaci

1. Muži masturbují častěji než ženy

Že muži masturbují častěji než ženy, si myslí většina lidí na planetě. Skutečnost ale není tak jednoznačná, jak by se mohlo zdát. Výzkumy sice hovoří celkem jasně ve prospěch "honičů", výsledky však bývají poměrně zkreslené.

Například dle rozsáhlé studie National Survey of Sexual Health and Behavior, které se zúčastnilo bezmála 6000 Američanů ve věku 14–94 let, se k masturbaci přiznalo 78,5 % mužů, ale jenom 54,3 % žen. Rozdíl je dán patrně tím, že mužská onanie je ve společnosti přijímána mnohem snáze, než onanie u žen. Dnes už se muži neostýchají o masturbaci mluvit veřejně, zatímco pro mnohé ženy je toto téma stále tabu. První mýtus tedy nemůžeme s jistotou potvrdit ani vyvrátit. Je však hodně pravděpodobné, že rozdíl mezi pohlavími, alespoň co se onanie týká, bude minimální.

Mýty o masturbaci
Výsledky výzkumu NSSHB v přehledném grafu

2. Onanování v manželství nebo vztahu značí potíže v posteli

Ženy často mívají pocit, že když jejich partner v jejich nepřítomnosti masturbuje, patrně mu v posteli nestačí. Někteří lidé jsou dokonce schopní onanii klasifikovat jako nevěru a vyvodit z jednoho osamělého čísla absurdní důsledky. Ve skutečnosti je onanování přirozená věc a lidé ji neprovozují jen za účelem sexuálního uspokojení. K onanii může mnohé přivést třeba dlouhá chvíle nebo touha uvolnit se před důležitým meetingem nebo zkouškou.

Obavy, že by váš partner či partnerka při masturbaci prožíval něco výjimečnějšího nebo intenzivnějšího, než co prožívá při sexu s vámi, jsou zbytečné. Ani sebeúčinnější vibrátor nebo do detailů vytvarovaná umělá vagina nedokážou nahradit tělesnou blízkost. Přestože při masturbaci dochází k vyvrcholení zpravidla mnohem rychleji než při sexu v páru, prožité orgasmy se nedají srovnávat, a to hlavně proto, že po orgasmu se skutečným člověkem je do těla vyplaveno mnohonásobně větší množství endorfinu – hormonu štěstí.

Masturbace ve sprše
Nezakazujte partnerovi onanovat, stejně to bude dělat, jenom potají.

3. Častá masturbace omezuje mužskou potenci

Při nezvykle časté masturbaci se množství ejakulátu s každým dalším výstřikem snižuje, spermií je v něm však u zdravého muže přítomno pořád dost na oplodnění celých zástupů žen. Sečteno a podtrženo - ani každodenní rande s "Ančou Dlaňovkou" nemůže mužům přivodit neplodnost. Mužské semeno se ve varlatech začíná tvořit někdy v pubertě a mužské pohlavní žlázy nepřestávají sperma produkovat až do hodně pozdní dospělosti, mnohdy až do konce života. S pravidelným vypouštěním semene matka příroda tak nějak počítá. Pokud k němu nedojde přičiněním muže, dochází k jeho samovolnému výronu – poluci.

Impotence
Kouření může, na rozdíl od časté masturbace, prokazatelně zapříčinit neplodnost.

4. Masturbace ztěžuje dosažení orgasmu během sexu

Tvrzení, že člověk přichází na svět s omezeným počtem orgasmů, které pokud si "vyplácá", tak už mu žádné nezbudou, používají snad jen zapšklé matky a babičky jako argument, který má přesvědčit jejich pubertální syny či vnuky, aby krotili své choutky.

Stejně tak není pravda, že pokud jednou nebo vícekrát během dne dosáhnete orgasmu sami se sebou, už vám to dost dobře nepůjde s partnerem. Nic jako denní nebo životní příděl orgasmů neexistuje a záleží čistě na individuálních schopnostech každého jedince, kolika orgasmů je schopen v jakém časovém intervalu dosáhnout.

Popravdě, často dosahované orgasmy mohou schopnost vyvrcholení během sexuálního styku dokonce znatelně podpořit, zejména u žen. Onanující člověk totiž poznává reakce svého těla na různé typy stimulace a učí se rozpoznávat vlny rozkoše a pozitivně je prožívat. Masturbaci je tak možné brát jako jakýsi trénink na partnerský sex.


Video: Den, kdy Země přestala masturbovat – trailer na fiktivní film (zdroj: Youtube.com)

5. Masturbuje 98 % populace a zbylá 2 % se to stydí přiznat

Masturbace je sice častým jevem a přirozeně patří k lidské sexualitě, není ovšem provozovaná až tak často, jak se o ní někdy tvrdí. Nedávná studie provedená na Univerzitě v Indianě potvrdila, že z 5 865 respondentů ve věku 14–94 let masturbovalo v posledním měsíci pouhých 55 % mužů a 32 % žen. V dotaznících dokonce celých 6 % mužů uvedlo, že onanii nikdy nepraktikovalo, stejně na tom bylo i 15 % žen.

Uveďme na pravou míru, že i v dnešní době je otázka masturbace pro některé lidi stále ještě tabu. Stává se tedy, že i v anonymních dotaznících se lidé občas bojí se k sebeukájení přiznat. Přesto procento těch, kteří neuvedli pravdivou odpověď, nebude ani zdaleka tak vysoké, aby se dalo univerzálně říci, že všichni lidé masturbují.

Ženská masturbace
Pouhých 32 % žen přiznalo sebeukájení v posledním měsíci. Čekali jste vyšší čísla?

6. Lidé začínají masturbovat v pubertě

Vzpomenete si na svou první masturbaci? Pokud ano, patrně se nejednalo o váš úplně první sexuální zážitek. Ten si totiž dost možná ani nemusíte pamatovat. Svá tělíčka začínají děti zkoumat od chvíle, kdy si poprvé uvědomí sebe sama, tedy zhruba od 3 let věku. U takto malých dětí se samozřejmě nejedná o masturbaci v takové podobě, jak ji známe u dospělých. Jde spíše o zkoumání genitálií a opakování pohybů a doteků, které dětem vyvolávají příjemné pocity.

Takové veřejně masturbující dítko může svoje rodiče občas přivést do nepříjemných společenských situací. Vhodné je dětem vysvětlit, že osahávání intimních partií je běžná součást života člověka, která však patří do soukromí.

7. Častá masturbace je nezdravá

Je velmi těžké určit, kdy se při opravdu častém sebeukájení jedná ještě o normu, a kdy už stav hraničí s poruchou. Obecně platí, že dokud vám je masturbace příjemná a neomezujete jejím prováděním své okolí, případně svoje každodenní fungování, provozujte ji tak často, jak je libo. Někomu stačí sám sebe uspokojit jednou za týden, jiný nemá dost ani dvakrát denně.

Masturbace je ve skutečnosti zdraví velmi prospěšná aktivita, která přináší vašemu tělu i psychice řadu benefitů. Nevíte jak masturbovat? Inspirujte se články Zpestři si honění – netradiční způsoby mužské masturbace nebo Techniky ženské masturbace: Třením k orgasmu a vyzkoušejte různé druhy masturbace.

  • Pozitivní účinky masturbace na lidské tělo

  • Masturbace rozproudí v organismu krev, což nastartuje váš kardiovaskulární systém. Jedná se o prevenci cukrovky.
  • Při masturbaci jsou do organismu vyplavovány endorfiny, které tělu pomáhají odbourávat stres a navodit příjemný klid. Jedno osamělé číslo před spaním vám pomůže dříve usnout a spát jako nemluvně.
  • Muži, kteří si protáhnou trubky alespoň pětkrát do týdne, mají dle jedné australské studie třikrát menší šanci onemocnět rakovinou prostaty.
  • Masturbace zmírňuje menstruační bolesti. Během ní totiž dochází ke zvýšenému průtoku krve do pánevního dna, což pomáhá odbourat bolestivé křeče. Ke znatelnému útlumu bolestí napomáhá také orgasmus. Onanie během menstruace tak může na bolesti zabírat mnohdy lépe než prášek či ohřívací lahev.
  • Masturbací posilujete svůj imunitní systém. Při onanii je do těla, mimo jiné, vyplavován hormon kortizol. Jedná se sice o hormon stresu, v malém množství však napomáhá zvýšit obranyschopnost vašeho organismu.

8. Ženy se mohou stát závislé na vibrátorech

Mnozí muži mají strach pořídit své drahé polovičce vibrátor, aby náhodou jejich partnerky nezačaly upřednostňovat hrátky s ním před partnerským sexem. Pravdou však je, že ani ten nejlepší vibrátor světa nedokáže nahradit lidské teplo a tělesný kontakt.

To, že některé ženy například nejsou schopné dosáhnout orgasmu jinak než za pomoci vibrátoru, nemusí značit nic znepokojivého, a už vůbec to nemusí znamenat závislost na masturbaci. Vysvětlení je mnohem prostší, každá žena je jiná a mnoho z nich orgasmu nedosáhne třeba za celý život. Vibrátor je pro mnohé dámy jedinou možností jak zažít vyvrcholení. Takže díky za něj.

Masturbace s vibrátorem
Závislost na vibrátoru je babská povídačka. Vibrátory jsou některými ženami preferovány například proto, že jiným způsobem nejsou schopny orgasmu dosáhnout.

Vybíráme z e-shopu