Pečujete o svůj penis správně? 1/3 – Když penis zapáchá

Hlubiny internetových diskuzí bublají rozhořčenými zpověďmi žen, které již nemohou snést odér linoucí se z rozkroku jejich partnerů. Na druhé straně muži, kteří chtějí své intimní partie zatraktivnit za to někdy platí (doslova!) krví a slzami. Víte, jak o svůj penis pečovat správně? Poradíme vám

Pečujete o svůj penis správně? 1/3 – Když penis zapáchá

„Dobrý den, potřeboval bych radu. Na penisu v okolí žaludu se mi objevily takové červené pupínky...“

Ztotožňujete se s podobným dotazem i vy? Vězte, že podobné problémy rozhodně nejsou ojedinělé. Dříve, než se vydáte za lékařem, zkuste si v mysli shrnout svůj přístup k hygieně intimních partií. Věnujete mytí této části těla dostatek času a pozornosti?

Nedostatek očisty vede mj. k nahromadění odumřelých kožních buněk v oblasti žaludu (tzv. smegma). Právě ty jsou vynikající živnou půdou pro mnoho druhů bakterií a kvasinek vyvolávajících nelibý zápach. Množení těchto mikroorganismů vyvolává v těle zánět. Zanícené místo se pak může jevit napuchlé a dochází mj. k vylučování hnisu a dalším zdravotním problémům. Sexuální život? Zapomeňte.

Rychlokurz hygienických návyků

krém Canesten
krém Canesten

Péče o penis není žádná věda. Nepříjemná vyrážka se ale může objevit i při každodenním mytí genitálií. Často se jedná o bezprostřední alergickou reakci na použitý mycí prostředek, někdy je viníkem zbytek pracího prášku na látce spodního prádla. Ohledně prádla samotného – mezi trenýrkami a klasickými slipy volte podle aktuálního počasí. Celodenní zápar genitálií není zrovna ku prospěchu.

Volbou šetrnějšího mýdla či sprchového gelu při očistě samozřejmě nic nezkazíte, dostačující je ale v podstatě i teplá voda – ideálně s troškou soli. Na úmysl „vyvonět“ se v oblasti intimních partií pomocí parfémů radíme zapomenout rovnou. Sáhněte spíše po krému (např. Canesten) na eliminaci kožních mykóz a infekcí.

O nechtěných darech aneb nemoci penisu

Náhodné známosti jsou kořením sexuálního života. Z podstaty jejich náhodnosti zároveň plyne, že ne vždy má člověk po ruce dostatečnou ochrannou pomůcku – popř. není ve stavu, kdy by ji byl schopen využít. Jednorázová rozkoš se pak změní v noční můru zakončenou na venerologické klinice s nemocí penisu. Objevují se uvedené příznaky i u vás? Raději začnete žhavit telefonní linku.

Výtok z penisu
Výtok z penisu
Tvrdý vřed (syfilitida)
Tvrdý vřed (syfilitida)

  • Tvrdý vřed

    Typický příznak počátku syfilitického onemocnění. Nabývá červených a růžových odstínů, zpravidla není bolestivý a během několika týdnů vymizí. To však v žádném případě neznamená, že by infekce ustoupila! U jedinců s oblibou v análním sexu se může tento kožní útvar vyskytnout i v oblasti konečníku. Tvrdší, nebolestivé vřídky menších rozměrů se vyskytují např. u chlamýdiových infekcí.

  • Měkký vřed

    Bolestivý, doprovázený krvácivostí. Pátrejte po bakterii Haemophilus ducreyi, obvyklé spíše v tropickém pásu.

  • Výtok z penisu

    Bílá, vazká konzistence? Kapavka. Nažloutlejší barva? Pravděpodobně chlamydióza.

  • Bolestivé močení

    Častý doprovodný příznak zánětů močové trubice (urethra). Samo o sobě není příliš určujícím znakem, jeho původcem může být i „obyčejná“ kvasinková infekce rozvinutá vinou nedostatečné hygieny.

  • Bolestivá ejakulace

    Zde zpozorněte. Bolestí při orgasmu se totiž může kromě sexuálně přenosných chorob projevovat pokročilejší stádium nádorového onemocnění. Pozorujte, zda se v ejakulátu nachází krev. Objednejte se k lékaři!

Co vás čeká v příštím díle?

Zjistíme, jaký je ideální postup pro samovyšetření varlat. Kromě toho se také mrkneme, jak správně oholit pubické ochlupení v oblasti genitálií – co je dobré a čeho se naopak vyvarovat.

Použité zdroje


Vybíráme z e-shopu