Sex po porodu aneb jak zkrátit sexuální půst?

Sex po porodu už není jako dřív? Přečtěte si rady, jak zlepšit sexuální život po narození dítěte. Začneme šestinedělím a tipy, jak si zkrátit sexuální půst. Dozvíte se vhodné polohy pro sex po porodu a tipy na erotické pomůcky, když to posteli neklape. Zmíníme také antikoncepci po porodu vhodnou pro kojící ženy, která neovlivňuje chuť mateřského mléka a neohrožuje novorozence.

Sex po porodu aneb jak zkrátit sexuální půst?

Porod a následná péče o dítě mohou být pro ženu náročné, ale není to důvod proč skončit se sexuálním životem. Důležité pro oba partnery je zpomalit a najít nový životní rytmus jako rodina. Sex je jednou ze čtyř oblastí partnerského soužití (vedle finanční oblasti, trávení společného času a výchovy dětí) a rezignovat na sex by byla škoda. Nepřipravte se o tento požitek.

Co je šestinedělí?

Šestinedělí je období přibližně šesti týdnů po porodu, kdy se tělo ženy navrací do stavu před otěhotněním. V praxi to znamená, že se ženě hojí všechna viditelná i mikroskopická porodní poranění. Například ruptura hráze (trhlina), nástřih hráze (episiotomie), trhliny na děložním hrdle, trhliny v oblasti malých i velkých labií apod. Žena během šestinedělí krvácí, tomuto krvácení se říká očistky a ty mohou být infekční. Proto by žena měla dbát na zvýšenou hygienu a omývat rodidla po každém močení či stolici a zároveň větrat poranění, aby se snáze zhojila. Neméně důležitá je i hygiena a péče o prsy.

Šestinedělí
Teď myslet na sex? Ani pomyšlení! Ještě musím vyžehlit, přebalit, nakojit...

Sex v šestinedělí

V šestinedělí je třeba hodně odpočívat, vyhnout se stresu (je-li to alespoň trochu možné) a především být sexuálně zdrženlivý alespoň do té doby, než žena přestane krvácet a zahojí se jí porodní poranění. Násilné zkracování tohoto období může vést k bolestivým pocitům při sexu nebo k zánětlivým komplikacím, protože v této době je ženský genitál méně odolný k vzestupným infekcím.

Mnoho žen také trpí po porodu inkontinencí, nedostatečnou přirozenou lubrikací vaginy nebo hemeroidy (křečová žíla v oblasti konečníku), což sex v šestinědělí trochu komplikuje. Ale nevěšte hlavu, hemeroidy lze vyléčit úpravou stravy, čípky či sedací koupelí v dubové kúře nebo mastmi, které léčí a zároveň znecitlivují. V lékárně vám jistě poradí.

Většina žen nemá na sex v šestinedělí ani pomyšlení. Není to jen kvůli bolesti a citlivosti rodidel – přichází také deprese, plačtivost, chronická únava, spánková deprivace, starost o dítě, špatná koncentrace na sex a nespokojenost se svým vzhledem po porodu. Žena je více matkou než partnerkou a sex jí může být lhostejný. Způsobuje to hormon prolaktin, jehož hladina se zvyšuje při kojení.

Čím více žena kojí, tím více má mateřského mléka a zároveň vyšší hladinu prolaktinu, který reguluje produkci mléka. Ovšem o to menší je také chuť na sex. Na snížení sexuální chuti po porodu se také podílí snížení hladiny estrogenů a dokonce i testosteronu z důvodu útlumu ovariální funkce. Chuť na sex se obvykle postupně navrací na konci šestinedělí a k normálu se dostává po ukončení kojení.

Více kojení, méně sexu
Více kojení, méně sexu (kvůli hormonu prolaktinu)

Otěhotnění v šestinedělí

Pánové a dámy, teď pozorně čtěte - každá žena je za život schopna porodit 15 – 20 dětí, takže antikoncepci rozhodně nepodceňujte ani po porodu. Pokud žena nekojí, může otěhotnět už čtyři týdny po porodu. Kojí-li částečně, může počít dalšího potomka již šest týdnů po porodu a při plném kojení za deset až dvanáct týdnů.

Kojení může za určitých podmínek fungovat jako antikoncepce, ale s absolutní jistotou na to nespoléhejte a raději zvolte jinou formu antikoncepce. Kdo by přeci jen trval na této přirozené formě ochrany, jsou jistá kriteria, která musí kojící žena splňovat, aby to fungovalo:

  • Pravidla při využití kojení jako antikoncepce

  • 1) Kojení jako antikoncepce lze využít pouze 6 měsíců po porodu.
  • 2) Žena musí plně kojit (bez příkrmů) nejméně ve čtyřhodinových intervalech, je možná jedině noční přestávka na šest hodin.
  • 3) Matka nesmí menstruovat (pozor – otěhotnět může žena již s první ovulací, která menstruaci o pár dní předchází).

Jsou-li všechna tato kritéria bez výjimky splněna, nabízí tato metoda 98% ochranu před početím. Jestliže však i jediné nesplňujete, použijte ještě jinou metodu antikoncepce, protože otěhotnět lze i během šestinedělí.

Druhy antikoncepce po porodu

Hormonální antikoncepce při kojení není vhodná. Jako antikoncepci po porodu je mnohem lepší využít bariérovou ochranu, tedy lubrikované kondomy nebo pesar. Uvažovat můžete také o spermicidním lubrikačním gelu a gestagenní hormonální antikoncepci (bez estrogenu, umělé hormony). Poté, co se děloha navrátí do stavu před otěhotněním, lze aplikovat i nitroděložní tělísko (IUS), které funguje jako spolehlivá antikoncepce až 5 let. O vhodnosti antikoncepce se poraďte se svým gynekologem.

Nitroděložní tělísko
Nitroděložní tělísko – spolehlivá antikoncepce

Jak obnovit sex po porodu?

Kdy se sexem začít?

Sex po porodu je vhodný běžně až po šestinedělí (šest týdnů po porodu), když se žena zcela zahojí a přestane krvácet a špinit. Pokud byl porod fyziologický (proběhl hladce a bez vážných komplikací), žena již nekrvácí ani nešpiní a má chuť, můžete sexuální život obnovit i dříve. Po porodu, který proběhl císařským řezem (sekce), je možné začít se sexem již po čtyřech týdnech, ale je důležité vyhnout se tlaku na břicho, takže misionářská poloha nebude to pravé.

Kegelovy cviky

U žen, které nedávno porodily, jsou při sexu běžné bolesti vaginy. Tato bolestivost může trvat i několik měsíců, než se žena úplně zahojí, obnoví se pružnost poševních stěn a sex si naplno vychutná. Sexuální abstinenci můžete zkrátit procvičováním intimních partií Kegelovými cviky, které jsou vhodné i po císařském řezu. Jejich technika spočívá v postupném zatínání svalů pánevního dna (svěrače).

Pro efektivní cvičení je nutná pravidelnost v ideálním případě třikrát denně na pět minut. Kegelovy cviky lze provádět kdekoli, třeba i v autobuse. Podrobnosti o Kegelových cvicích a cvičení po porodu najdete v samostatném článku.

Kegelovy cviky
Kegelovy cviky jsou vhodné pro rekonvalescenci po porodu.
  • Ze života:  Žena se od vás odtáhne, budete-li ji chtít obejmout, protože si myslí, že chcete sex. A dojde k začarovanému koloběhu, protože vy ji nebudete chtít obejmout, protože se od vás zase jen odtáhne a žena bude čím dál frustrovanější a depresivní a vám to také nebude příjemné. Naznačte ji, že nechcete sex, že se chcete jen přitulit a spát.

Tipy ke zkrácení sexuálního půstu

Sexuální půst po porodu nemusí být dlouhý, ani když žena zrovna nestojí o klasický koitální styk. Není důležité, jak se milujete – uspokojit se lze přece i jinak, třeba orálním sexem, příjemná by vám mohla být i poloha 69. Partnera můžete přizvat na společnou masturbaci do sprchy, nebo ho prostě na férovku vykuřte. Třeba pak bude mít větší chuť pohlídat dítě a pomáhat v domácnosti a vy se budete moct v klidu vyspat. Smajlík - úsměv

Určitě to je lepší, než se sexu vyhýbat úplně. Do sexu se nenechte nutit. Z erotiky (chtěla bych) by se neměla stát povinnost (měla bych).

Pokud žena i po skončení šestinedělí a zhojení všech porodních poranění stále trpí bolestmi při sexu, může se jednat o laktační atrofickou vaginitidu, která je způsobená sníženou hladinou estrogenů během kojení. Projevuje se ztenčenou kůží na vulvě, ztenčenou poševní sliznicí, která je náchylnější k drobným poraněním, sníženou vaginální lubrikací a např. zvýšenou citlivostí v oblasti klitorisu, jehož dráždění může žena vnímat až bolestivě. Pokud žena trpí těmito potížemi, pak by měla navštívit svého gynekologa, který jí doporučí vaginální estrogenní léčbu, která tyto problémy vyřeší. Tato léčba nemá žádný vliv na kojení ani na kojence.

Sex ve vaně
Erotické hrátky ve vaně

Erotické pomůcky

Pokud se muž cítí vaším odmítáním sexu frustrovaný, zkuste mu pořídit umělou vaginu či několik Tenga vajíček. Sex také můžete oživit análním vibrátorem pro muže, nebo lubrikačními gely s příchutí jahod, banánů a jiného ovoce. Zajímavým zpestřením je i vibrátor do vany.

Jaké sexuální praktiky po porodu vynechat?

Nevhodné polohy a praktiky

Pokud má žena při milování bolesti, zkuste nejdříve jiné polohy a praktiky, třeba polohu na koníčka, kdy si intenzitu penetrace i rychlost styku určuje žena sama. Pokud ani to nepomůže, vynechte koitální sex do té doby, než se žena úplně zahojí. Jakmile se obnoví pružnost vaginy, oba si sex vychutnáte naplno. Má-li vaše partnerka citlivé nebo bolestivé prsy, zkuste se jim při sexu raději vyhnout, ať ženu od erotických hrátek spíše neodradíte. V období kojení jsou prsy především pro dítě.

A pokud trváte na koitálním styku a chcete překousnout menší bolestivost, větší množství lubrikačního gelu na silikonové nebo vodní bázi jen prospěje a zpříjemní vaši soulož. Pokud ženu styk bolí, trochu zpomalte, pokud není čas (kvůli dítěti – ať jej pohlídá babička) dejte si anální rychlovku (samozřejmě s patřičnou dávkou lubrikantu). Ženám, které mají hemeroidy, anální sex nedoporučujeme, protože nejen že je velmi bolestivý, ale stoupá také riziko infekcí, zanícení a sexuálně přenosných onemocnění.

Stop tabletám na libido (kvůli kojení)

Dále zapomeňte na tablety a chemické povzbuzovače libida pro ženy (např.: Argin Max) - nejsou vhodné pro kojící matky. Vyzkoušejte raději jiné afrodisiakum, třeba svůdné prádélko nebo přírodní látky. Více o afrodiziacích a zvýšení chuti na sex v samostatném článku.

Přílišné nárazy vs. hormon relaxin

Buďte v sexu opatrní i co se týče přílišného narážení partnerky. Půl roku po porodu jí v těle koluje hormon relaxin, který je produkován v těhotenství placentou, aby se žena snadněji otevřela pro porod. Proto by půl roku po porodu, než se relaxin z těla vyloučí, neměla provozovat cviky spojené s nárazy. Patří tam i běh, kickbox a různé skákání.

Závěrečný tip pro muže

  • Každá žena je po porodu v jednom kole, takže potřebuje na chvíli vypnout a odpočinout si, aby mohlo vůbec k nějakým erotickým hrátkám dojít. Takže pohlídejte dítě na pár hodin mezi kojením, ať se vaše polovička vyspí nebo si dá teplou vanu.

    A pánové, hlavně chválit, chválit, chválit! Když budete ženě říkat, že zase přibrala pár kilo, určitě si cestu k sexu spíše zablokujete, než otevřete.

Vybíráme z e-shopu