Bizarní antikoncepce historie 2/2 – vnitřnosti a Coca-Cola

Mít početí potomka pod kontrolou se hodí vždycky. V dobách dávno minulých mnohdy znamenalo zplození dítěte zbytečný hladový krk navíc. Lidé se tak v zoufalství uchylovali k hodně bizarním metodám, jak spojení pohlavních buněk zabránit. Co myslíte, byla účinější antikoncepcí voda od kováře nebo prasečí vnitřnosti navléknuté na penisu? Pojďme se na tyto a další bizarní metody antikoncepce podívat blíže.

Bizarní antikoncepce historie 2/2 – vnitřnosti a Coca-Cola

Ve středověku stačilo o půlnoci pootočit mlýnským kolem a těhotenství bylo zažehnáno.
Ve středověku stačilo o půlnoci pootočit mlýnským kolem a těhotenství bylo zažehnáno.

9. Fronty u mlýnských kol

Ve středověku mnoho Evropanek věřilo, že pokud přesně o půlnoci otočí mlýnským kolem čtyřikrát proti směru jeho otáčení, nezplodí nechtěného potomka. U některých stavení se tak mohlo před půlnocí nahromadit i několik nevěrnic najednou, což nahrává domněnce, že báchorka o mlýnských kolech pochází z hlavy nějakého záletnického mlynáře.

Kulička z ušního mazu zvířat sloužila jako ochrana před početím.
Kulička z ušního mazu zvířat sloužila ve středověku jako vaginální ucpávka.

10. Ovčí vlna, víno a ušní maz

Další chuťovka z historie antikoncepce pochází opět ze středověku. Ženy běžně jako ochranu používaly smotek ovčí vlny nasáklý vínem. Ten si zavedly hluboko do svých útrob a byly přesvědčeny, že žádná spermie nemůže projít. O účinnosti takové bavlněné ochrany bohužel zprávy nemáme, nicméně si troufáme odhadnout, že sexuální prožitek s vlněnou ucpávkou nebyl nic moc.

O dost nechutnější, ale zato dostupnější alternativou vaginální ucpávky proti otěhotnění byla kulička uplácaná z ušního mazu zvířat.

Vykouření vaginy - novodobé pojetí středověké antikoncepční praktiky
Vykouření vaginy – novodobé pojetí středověké antikoncepční praktiky

11. Vykouření klína, kýchání a jekot

Ve středověku zůstaneme i u další netradiční ochrany před početím. Mezi lidem tehdy kolovala zvěst o zaručené metodě antikoncepce, podle které prý stačilo před stykem partnerce vykouřit intimní partie.

Aby byl účinek procedury zaručen, doporučovalo se ženám po vyvrcholení jejich partnerů rychle vyskočit, několikrát kýchnout a hlasitě u toho křičet. Mělo pak dojít k zaručenému vypuzení semene z pochvy.

12. Žebro z černé kočky a dětské zuby

Ženy ve středověku měly u sebe nosit dětské zuby, aby zabránily nechtěnému otěhotnění.
Ženy ve středověku měly u sebe nosit dětské zuby, aby zabránily nechtěnému otěhotnění.

Další zaručený způsob, jak předcházely ženy ve středověku nechtěnému početí, bylo nošení různých artefaktů. Tradovalo se například, že žena, která má stále u sebe žebro z černé kočky, není schopná zplodit potomka. Stejný účinek mělo mít blíže neurčené množství dětských zubů.

Jiná zvěst zase praví, že stačilo při souloži v dlani svírat oblázek. Všechny tyto metody trochu zavání čarodějnictvím, zda ženy, které je praktikovaly skončily na hranici, nám však není známo.

13. Kovářova voda

Pití vody od kováře byla patrně jedna z mála účinných antikoncepčních opatření středověku.
Pití vody od kováře bylo patrně jedno z mála účinných antikoncepčních opatření středověku.

Podle řeckého gynekologa Sorana, který praktikoval někdy ve druhém století našeho letopočtu, bylo nejvhodnější antikoncepční metodou vypití džbánu vody, ve které kováři chladili žhavé kovy. Ač se na první pohled zdá, že pití kovářovy vody je přinejmenším zcestné, odborníci tvrdí, že se skutečně mohlo jednat o poměrně účinnou antikoncepci. Voda na chlazení žhavých kovů totiž obsahovala nezanedbatelné množství olova. Tím se ženy jednoduše přiotrávily a přivodily si neplodnost.

Akutní otrava olovem nezřídka končí smrtí. Ve středověku používali lidé tento kov například k výrobě jídelních nádob nebo vodovodních potrubí. Není divu, že tehdy lidé umírali na tzv. plumbismus ve velkém.

Zajímavostí je, že práce s kovy jako „zaručenou“ antikoncepční metodu praktikovaly ženy ještě začátkem minulého století. Během 1. světové války mnohé z nich dobrovolně pracovaly ve slévárnách a hutích jenom proto, aby omezily svou plodnost.

Coca-cola není organismu nijak prospěšná bez ohledu na to, kterým otvorem ji do těla vpravíte.
Coca-cola není organismu nijak prospěšná bez ohledu na to, kterým otvorem ji do těla vpravíte.

14. Výplach vaginy Coca-Colou

Pro hodně kuriózní metody ochrany proti početí nemusíme chodit ani moc daleko do historie. Ještě ve 20. letech minulého století používaly ženy Coca-Colu jako levnou variantu tzv. pilulky „po“. A asi tušíte správně, že bublinkový nápoj do těla nevpravovaly tradičním způsobem. Těsně po styku si natlakovanou limonádou důkladně vypláchly vaginu, což je mělo před nechtěným těhotenstvím ochránit.

V určitých případech tato velmi nepříjemná a značně ulepená metoda dokonce i fungovala, komu by se ale chtělo tohle bublinkové peklo podstupovat?

Otrava rtutí končí ve většině případů smrtí. Nebezpečně účinná antikoncepce.
Otrava rtutí končí ve většině případů smrtí. Nebezpečně účinná antikoncepce.

15. Popíjení horké rtutě

Bezesporu nejnebezpečnější metodu antikoncepce praktikovaly ženy v Číně. Aby zabránily početí, nebo si přivodily potrat, popíjely horkou rtuť. Ptáte se, jestli to fungovalo? Vzhledem k tomu, že rtuť v organismu způsobuje paralýzu, mentální poruchy, křeče, celkovou sepsi a konečně smrt, jednalo se vlastně o jedinou 100% spolehlivou metodu antikoncepce. Mrtvá žena už skutečně žádné dítě porodit nemohla.

16. Penis v octu nebo solném roztoku

Jedna z mála metod kontrolovaného početí, která se týkala ryze mužů, bylo namáčení penisu do octu, případně solného roztoku. V obou případech se jistě nejednalo o nijak příjemnou proceduru, zvláště pokud měl milostný akt sklouznout k orálním praktikám.

Zajímá vás, jaké metody antikoncepce se používají nyní? Podívejte se na článek Antikoncepce - velký přehled metod proti neplánovanému početí.


Bizarní antikoncepce historie

Související témata

Související hračky

Vybíráme z e-shopu